Flippen Sundsvik: "Smickrande att höra det"

Publicerad: 2024-09-18
RBK HERR
Albin Sundsviks debutsäsong i Rögle-tröjan gav ringar på vattnet – nu är stockholmaren redo att ta nästa kliv och ta en framträdande roll i RBK.

– Jag är väldigt sugen på att ta några steg till den här säsongen och bli ännu vassare, säger Sundsvik.

Frågar du Rögles lagkapten Anton Bengtsson vem han tror kommer sticka ut den här säsongen och bli årets flipp blir svaret: 

– Albin Sundsvik. Han avslutade förra säsongen väldigt starkt, men var bra egentligen under hela säsongen. Sen har han haft en grym sommar och jag tycker att han tagit steg ute på isen. Jag tycker att hans spets har blivit vassar, framför allt framåt. Defensivt är han redan skicklig, men jag tror att han har en utvecklingspotential i det offensiva spelet som gör att han kommer ta både ett och två steg den här säsongen, säger Bengtsson.

När undertecknad spelar upp vad lagkapten Bengtsson sagt, träder ett brett leende fram hos Sundsvik. 

– Det är såklart smickrande att höra. Det är kul att höra när ens spelare tror på en. Jag hoppas att han har rätt. Jag tror på Bengan lika mycket. Jag har samma känsla själv och känner att jag har mer i mig. Jag är väldigt sugen på att ta några steg till den här säsongen och bli ännu vassare, säger Sundsvik. 

Att svaret är just Sundsvik är kanske inte så överraskande egentligen. Den 23-årige forwarden gjorde en stark första säsong i Rögle efter att ha anslutit från Skellefteå inför säsongen 2023-24. När grundserien summerats hade han gjort tio mål, nytt personbästa för en säsong i SHL. Flytten från norr till söder hade blivit precis som han önskat för egen del. 

– Det känns kul att höra det, speciellt från Bengan som gjort en häftig resa och som man kan lära sig otroligt mycket av. Han kom hit och har tagit stora kliv och nu är han en toppspelare och stor ledare här. Det är en kille man tittar på och försöker ta efter för att ta de här stegen, säger Sundsvik.

"ALLA MÅL LIKA VIKTIGA"

Han tog ytterligare steg i förra årets slutspel, spelade en viktig roll när Rögle tog sig till final och stod för totalt fyra poäng (3+1) på 15 slutspelsmatcher. När SHL-premiären nu närmar sig är målet att börja på samma höga nivå, och sedan accelerera. 

– Det känner jag absolut. Jag kom in bra och tycker jag tog små steg ju längre säsongen gick och blev bättre i den dagliga verksamheten. Med coacherna, med Erik i gymmet och få spela med och mot vassa spelare varje dag har varit jättebra för mig. Det känns bra att få kliva in i det här året med lite i ryggen och bygga vidare på det, säger Sundsvik. 

Anton Bengtsson tror att det finns mer att hämta av Sundsvik. 

– Han är väldigt allround. Man kan lita på honom i alla situationer. Sen har han det mesta; bra skridskoåkning, skott och är väldigt bra överlag. Jag tycker att han har flera mål och mer poäng i sig än vad han fick ut förgående säsong, säger Bengtsson. 

240917 Rögles Anton Bengtsson poserar för porträtt under SHL:s upptaktsträff den 17 september 2024 i Stockholm. 
Foto: Simon Hastegård  / BILDBYRÅN / kod SD / SH0521
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league season kick off upptaktsträffen upptaktsträff 2024 Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Med sina 189 centimeter och 92 kilo är Albin Sundsvik en av de största spelarna i Rögles trupp. Många av målen han gjorde förra säsongen berodde på hans styrka och förmåga att positionera sig framför mål. Flera av hans mål kom på returer eller från nära motståndarnas målgård. Inte alltid de snyggaste, men ofta viktiga.

– Alla mål är lika viktiga, oavsett om det är soloåkning, ett skott i krysset eller en studsig retur från en halvmeter. Det är något som jag ville utveckla. Jag är ganska stor och kan vara bra där framför målet, och det är något jag kände jag skulle fokusera på och jobba på lite extra. Sen tittar jag lite på hur Dennis Everberg jobbar framför mål, fick lite tips och se vad han gjort bra. Men det handlar också om inställning att ta sig till mål. Sen ger ju de där "skitmålen" en självförtroende. Det kan bygga självförtroende till att göra andra saker också, säger Sundsvik. 

TUFF BORTAPREMIÄR

På lördag spelar Rögle SHL-premiär borta mot Färjestad. Försäsongen har inneburit fyra segrar och två förluster för de grönvita med blandade prestationer. Precis som det ska vara menar Sundsvik.

– Det känns bra. Jag tycker att vi börjar komma ihop mer och mer. Vi har lärt oss mycket och utvecklas. Vi har gjort några bra matcher och några sämre, som jag nästan tror att man måste ha på en försäsong för att lära sig av det och verkligen få ut det mesta av allihop. Det känns väldigt bra och nu ska vi skruva på de sista detaljerna inför premiären, säger Sundsvik. 

På SHL:s upptaktsträff under tisdagen tippades premiärmotståndet Färjestad som svenska mästare. Tuffast möjliga uppgift direkt för Rögle, eller?

– Det är kul. De har ett stjärnspäckat lag och en vass trupp. Det är de roligaste matcherna att spela, att åka på bortaplan och försöka sno poäng. Det ska bli en grymt kul start. 

Om Albin Sundsvik inleder sin resa mot att bli årets flipp redan på lördag återstår att se. Men man undrar ju: vem tror du blir årets flipp?

– Calle Själin. Jag tror att han kommer vara en tvåvägsback. Det jag sett så här långt, hur han offrar sig för laget på ett otroligt sätt. Han kommer kunna bli en publikfavorit här, säger Sundsvik.

240822 Calle Själin under en träning med Rögle den 22 augusti 2024 i Visby. 
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0951
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league träning practice rögle MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Calle Själin. 

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app