No Carro, no party - möt Rögles restaurangchef

Publicerad: 2023-10-01
Rögle BK
Carolin Strand, är likt en regissör, den som ser till att allt flyter i restaurangupplevelsen under en matchdag. Häng med bakom kulisserna och upplev det som händer, när alla andra har fokus på isen.

– Eftersom det händer något hela tiden blir det aldrig tråkigt, säger Carolin Strand.

Det är hemmamatch i SHL. Rögle-publiken är som vanligt på tå. Lever sig med i vad som händer på isen. Busvisslar åt ett domslut, klappar när en hemmaspelare delar ut en tung tackling, buar åt ett domslut och skriker högt när Daniel Zaar dunkar in ett powerplay-mål från den vänstra tekningscirkeln. 

När det är match i Catena Arena får de allra flesta uppleva det som faktiskt händer på isen. Nästan i alla fall.

Carolin Strand står bakom bardisken på Loftet, det fjärde våningsplanet i Catena Arena. Blicken är fäst i skärmen framför henne. 

– Ibland när det är straffar kan man ta en paus och kolla lite. Jag hör ju när det blir mål och ibland tittar man upp och kollar hur mycket tid det är kvar. Det är speciellt, säger hon. 

2017 blev Carolin Strand restaurangchef. Idag är hon den som har mest personalansvar av alla under en matchdag. I takt med att Rögle BK har växt som klubb och arenan kunnat erbjuda allt fler ytor har restaurang- och besökarantalet i Catena Arena ökat. Mat, dryck, kiosker, en sportbar, en klackbar. Carolin har en del att hålla koll på. 

– Vi är 140 stycken som jobbar på en matchdag. Vi kvalade oss kvar min första säsong här och sedan dess har vi tagit milslånga kliv. Dels med hockeyn, men också arenan i sig. Vi hade inte ens hand om kioskerna när jag började. Vi har gått ifrån att ha 50-60 i extrapersonal till 140. 

Det kräver sin insats. 

Joel Nordström

LJUDET AV VÄCKARKLOCKAN ekar tidigt för Carolin Strand denna premiärdag. För en restaurangchef är det mycket att hålla koll på. Tankarna går: "Är alla bokningar inne? Är all personal frisk?"

– Man har den här förväntan och man vill att allting ska bli så bra som möjligt. Men jag är väldigt noga med att inte titta på min telefon. För på morgonen när jag vaknar vet jag att det kommer finnas sjukanmälningar, det kommer finnas ändringar i antalet gäster och några som glömt boka mat. Det finns mycket att pyssla med från start för att få ordning på allt, säger Strand,

Klockan visar 09:00 när hon kliver in genom arenans dörrar. Kvällens match är tio timmar bort. ”Att göra"-listan är lång - men målet alltid detsamma: att besökarna ska få en upplevelse de aldrig kommer glömma. 

– Det första jag måste göra är att kolla över personalsidan. Kan jag hitta ersättare med kort varsel? Kan jag flytta om i uppdelningen?. Nu har vi också börjat jobba med veteranpoolen som kan komma med kort varsel. Det är vi jätteglada för, men också roligt att kunna blanda äldre med yngre. 

För att hålla koll på allt har Carolin Strand och hennes närmsta gäng; Sofie Glanvik och Mia Silvergrund listor. 

De finns listor för allt. Långa som korta. 

– Det är för de som jobbar här. De ska veta var gästerna sitter, vad de ska äta och så vidare. Om det finns allergier och så klart vilken station man har hand om. 

KLOCKAN 13.00 måste allting vara förberett. Redan då börjar några som ska servera, diska eller stå i baren senare på kvällen anlända. 

– Ju fler vi är tidigt på dagen desto bättre är det, menar Carolin.

– Det finns en hel del kylar som ska fyllas, bord som ska dukas och dryck som ska kylas ner för att vara så god som möjligt. 

Det är SHL-premiär. Malmö står för motståndet och även om det är mycket nytt och första matchen för säsongen verkar allt gå som planerat. Det finns en del ny personal som gör sitt första skift och de som jobbar på kvällarna är oftast unga. Vissa går fortfarande i gymnasiet. Vissa studerar på högskola medan andra har andra dagjobb. Men 16.30 är hela styrkan på plats. Nu är det bara en timme kvar till arenan öppnar och allting måste sitta.

– De vill vara med för att det är en gemenskap och vi har väldigt roligt med varandra. Vi har ett antal ansvariga, Mia i Sportbaren, Sofie i Restaurangen och så vidare. Alla arbetslag samlas och går igenom om det är något speciellt som händer. Ibland kan vi ha tävlingar, till exempel den som säljer flest Fanta får en halsduk eller en lunchkupong. 

UTANFÖR DÖRRARNA till Catena Arena är köerna långa redan nästan tre timmar innan nedsläpp. VIP-kön, som logéägare och vissa restauranggäster använder, börjar också fyllas på. All mat i arenan serveras innan första nedsläpp och när dörrarna öppnas börjar allvaret för Strand och hennes restaurang-gäng. 

– Göstas serverar ju mat under hela matchen, men annars är det som mest intensivt inför. Vi har ju inte bara ansvar att servera. Vi måste också se till att gästerna hittar sina platser och får dryck. Det kan vara ett pussel, men vi har så bra gemenskap och hjälps verkligen åt.  

Mätta och belåtna börjar nu de allra flesta av gästerna vända blickarna mot isen och Röglehymnen som förkunnar att det snart är matchdags. 

Joel Nordström

Men inte ens den får Carolin Strand riktigt njuta av.

– Det är som mest intensivt innan match och under första perioden. Vi måste fylla på kylar igen. All glaskross ska ut från arenan. Vi måste diska, och sedan förbereda för kaffet och desserten till första pausen.

– Ibland är det lite tur att jag inte är jätteinbiten på hockey. Men det var också ett av skälen till att jag anställdes. Att jag inte hade någon koppling till hockeyn och att jag kunde fokusera helt på arbetet, säger Carolin och skrattar. 

Linus Sandin avgör premiärderbyt sent. Rögle tar tre poäng och får en perfekt start på säsongen. Att det blir seger undgår däremot inte Carolin. 

– Alltså mitt hockeyintresse har ju ändå växt jättemycket. Vi har gjort en jättehäftig resa, både som hockeyklubb och här på restaurangsidan. Härligt med vinst. 

Ute på läktaren applåderar och tackar publiken spelarna för underhållningen innan de sakta rör sig hemåt. Klockan har passerat 21.30. Men Carolin Strand och hennes gäng är inte färdiga ännu. 

–  Nu är det städning som gäller. Eftersom vi är många här försöker vi fylla på och duka så mycket som möjligt. Det tar bara en timme då. Hade man gjort det själv imorgon hade det tagit en hel dag. 

VID MIDNATT är Carolin Strand hemma igen. En lång, men lyckad arbetsdag är slut. En dusch senare stängs ögonlocken. 

– Eftersom det händer något hela tiden blir det aldrig tråkigt. Visst det är långa arbetsdagar. Men det är roligt och det är det som gör att man orkar och att man trivs så bra. 

• Vill du se Rögle och samtidigt njuta av en restaurangupplevelse?

Boka mat och plats i någon av våra restauranger här.

• Arenarestaurangen serverar frukost och lunch varje helgfri vardag. Frukosten är öppen mellan 07.30-9.30 medan lunchen håller öppet mellan 11.30-13.30. Här kan du hitta vår lunchmeny.

• Vill du boka särskilda företagsarrangemang i logér eller på några av våra restauranger i samband med match? kontakta [email protected]

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app