Rögle hissade Sjögrens tröja: "Har älskat att spela för klubben"

Publicerad: 2023-10-28
RBK HERR
En rörd och tagen Mattias Sjögren har fått se sin tröja nummer 11 hissas till taket i Catena Arena. Ceremonin ägde rum inför mötet mellan Rögle och Färjestad i SHL den 28 oktober 2023. 

– Det känns helt fantastiskt. Jag är bara så otroligt stolt och tacksam över att ha fått vara en del av den här klubben, sa Sjögren.

Mattias Sjögren blev den sjunde spelaren i Rögles historia att få sin tröja hissad. Nummer 11 sällskapar numera nummer 1 ”Swiss” Svensson, 9 Lennart Åkesson, 13 Roger Elvenes, 19 Kenny Jönsson, 25 Stefan Elvenes och 26 Jakob Johansson.

– Att få mitt nummer hissat i den här arenan är faktiskt svårt att ta in. Jag är så stolt och ärad att få vara en del av det gänget. Det är stora namn och oerhört viktiga i den här klubbens historia, sa Sjögren i sitt tal på isen under ceremonin.

Samtliga legendarer utom Stefan Elvenes och den numera bortgångne Lennart Åkesson fanns på isen. Det gjorde också Mattias familj med sambo Ellen, sönerna Calle och Melker, hans föräldrar Ann-Christin och Stefan samt bror Markus.

– Jag hade inte varit där jag är idag om det inte varit för ett starkt stöd från min bror och mina föräldrar. Ni har lyckats att få mig att uppnå det jag drömde om som grabb, att bli hockeyproffs och spela för Tre Kronor. 

– Till min sambo Ellen, du har osjälviskt varit med på resan och följt med mig dit hockeyn tagit mig. Du har alltid stöttat mig och det är jag extra tacksam för. Jag är också stolt över att Calle och Melker är med oss här ikväll och delar den här stunden med oss, sa Sjögren. 

Sjögren fick sin tröja hissad efter att ha gjort tio säsonger och 483 matcher för klubben. Han gjorde 44 mål och 98 assist för totalt 142 poäng. Sjögren gjorde det berömda 2-1-målet när Rögle besegrade Mora med 3-2 i Kvalserien 2008 och tog klivet upp i Elitserien. Han lämnade Rögle efter säsongen 2009-10, och var borta från klubben i åtta säsonger, men han kom tillbaka säsongen 2018-19 och blev en kugge i Rögle som då etablerade sig som ett topplag i SHL. 

– Jag har gjort 17 år som proffs, men jag har känt mig som en del av Rögle under hela min karriär.

Sjögren ledde Rögle till SM-final 2021, där Växjö drog det längsta strået. Säsongen efter vann Rögle SHL:s grundserie med Sjögren som lagkapten och tog hem titeln i Champions Hockey League. Han var kapten under sina tre sista säsonger i Rögle och efter säsongen 2021-22 beslutade han att lägga skridskorna på hyllan. 

– Att komma hem och få representera Rögle BK igen var alltid min förhoppning. Att få vara kapten och vara med om de framgångar vi hade är jag väldigt, väldigt stolt över, sa Sjögren. 

Under ceremonin fick Sjögren ta emot gåvor från Rögles klubbdirektör Daniel Koch, Rögles nuvarande lagkapten Anton Bengtsson samt Färjestads assisterande tränare Pelle Prestberg. Rögles ordförande Håkan Eriksson höll tal och legendarerna Jönsson, Johansson och Rögles materialförvaltare "Fidde" skickade hälsningar via video.

I sitt tal eget tackade Sjögren också personal, spelare och lagkamrater han haft genom åren. Han tackade sin moderklubb Landskrona Hockey samt motståndet Färjestad, som han spelade två säsonger för och vann SM-guld med 2011 ... 

 – Men framför allt vill jag tacka Rögle. Alla människor jag mött genom åren. Jag har alltid känt mig välkommen och accepterat. Och ett extra stort tack för den enorma uppskattning ni gett mig, sa Sjögren innan han avslutade med: 

– Till sist vill jag rikta ett enormt tack till alla er supportrar som stöttat mig och laget under alla år. Ni är fantastiska. Den stämning ni byggt upp under åren har gjort att jag älskat att spela för den här klubben.

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app