Wilma Hjelm blev historisk Rögle-målskytt

Publicerad: 2023-09-24
Rögle Dam
Ett mål kan betyda hur mycket som helst. Fråga bara Wilma Hjelm, historisk premiärmålskytt för Rögle.


Det dröjde till 17 sekunder in i den andra perioden innan måljublet bröt ut. Det första i historien för ett damlag i Rögle BK.

Lagkapten Wilma Hjelm stressade fram ett misstag från en Malmö-back mitt i offensiv zon, fick två chanser och blev sedan Rögles första målskytt på damsidan. Ett ögonblick som gick rakt in i historieböckerna.

– Jag såg nog inte det, utan hörde mest de andra jubla. Det var häftigt att få känna den känslan, säger Hjelm. 

Rögle hade haft en tung start på matchen och 0-2-underläget i paus var knappast enligt planen. Men att Wilma Hjelm skulle bli målskytt, och sätta igång det som vände matchen till 3-2 i Rögles fördel, var bestämt redan innan period två. Om man får tro målskytten själv:

– Jag minns att jag och Mika stod i spelargången innan och sa: ”vi sätter den i första bytet så blir det match direkt”. Hon la en passning som hamnade hos deras back. Jag försökte pressa henne, så hon tappade pucken. Sen blev det ett backhandskott som målvakten räddade. Men jag tog min egna retur och den gick in. 

Jublet från läktarhåll var öronbedövande och direkt omringades Wilma Hjelm av sina överlyckliga lagkamrater. 

– Det var mäktigt att få höra publikens jubel samt att få göra 2-1-målet och göra det vi snackade om innan. Det blev match direkt, så det betydde sjukt mycket. 

NICLAS JÖNSSON, bildbyrån

Hjelms mål inledde en mäktig upphämtning av Rögles damlag och efter mål från Johanna Eldebäck och Emilia Rydell blev ställningen snabbt 3-2. Ett resultat som stod sig matchen ut. 

– Det var starkt av laget. Det visar att vi har kapacitet att kunna vända matcher. Nu vet vi att vi har det i oss. Sen var det skönt att vi fick göra mål den här matchen, så att det inte sitter i ännu mer. Men det spelar ingen roll vem som skulle göra det, men det var kul att det var jag. 

3852 personer var på plats i Catena Arena och såg Wilma Hjelms historiska mål. Publiksiffran innebar ett nytt publikrekord i Nationella Damhockeyligan (NDHL). Inför nedsläpp stämde hela arenan in i Rögle-hymnen och efteråt firades segern tillsammans med fansen. 

– Det är svår att beskriva med ord så här efteråt. Det var mycket intryck. Man vaknade och har väntat hela dagen på att det ska bli nedsläpp. Sen att få komma ut till publiken och höra dem sjunga … det var en mäktig stämning och skönt att vi kunde vinna matchen, säger Hjelm. 

Bildbyrån

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app