Rögle BK - en hållbar organisation

Publicerad: 2024-06-09
Verksamheten 2023-24
Rögle BK summerar säsongen 2023-24. I en rad artiklar här på roglebk.se berättar vi om alla våra olika verksamhetsområden. Här: en inblick i Rögles hållbarhetsarbete.

Grundstenen i Rögle BK som organisation är att skapa en optimal miljö för utveckling.

– Allting hänger ihop. Mår vi bättre, presterar vi bättre både på och utanför isen, säger Louise Ziegler, HR-chef i Rögle BK.

Rögle har en tydlig vision – att leda utvecklingen inom svensk klubbishockey och skapa en miljö där individer ska få de bästa förutsättningarna att utvecklas, trivas och prestera. Hur gör man det? Vad är det för typ av arbete som bedrivs? Och varför är det en så viktig del av Rögle BK? Här är Rögle BK:s grundpelare i jobbet för att nå klubbens vision. 

För att mäta måendet hos individer i föreningen införde Rögle, inför säsongen 23/24 det digitala verktyget, Winningtemp. Där får varje anställd och elitspelare, veckovis och anonymt, svara på frågor hur de upplever sin arbetssituation. 

– Vi som organisation kan med hjälp av detta mäta hälso- och prestationsfaktorer i realtid, följa upp och agera på utmaningar. Vi får också möjlighet att mäta för att se om de insatser vi gör ger effekt, säger Ziegler och fortsätter:

– Verktyget kommer aldrig ersätta en ledares nära relation till sina team, utan ger en utökad förståelse och stöd. Resultaten visar att våra absoluta styrkor är att våra anställda upplever ett stort engagemang för att vilja utveckla klubben, stolthet för att vara en del av den och meningsfullhet i sitt arbete. En fröjd att se som arbetsgivare, säger Ziegler.

Klubben ser dock förbättringspotential när det kommer till att ge bättre och regelbunden återkoppling på positiva beteenden på grupp och individnivå. Det blir därför ett viktigt område för det ledarskapsprogram, för chefer och tränare, som lanseras inför säsongen 24/25. 

För att skapa den där optimala miljön för utveckling har Rögle BK utökat arbetet kring den mentala delen av ishockeyn. Till säsongen 2023/24 anställde Rögle Ludvig Nilsson som Idrottspsykologisk rådgivare. 

– För att våra spelare ska prestera så bra som möjligt över tid ser vi att den mentala träningen är en nyckelfaktor, tillsammans med teknisk, taktisk och fysisk träning. Under säsongen har våra spelare i junior, dam och herr följt ett idrottspsykologiskt program på grupp och individnivå, säger Louise Ziegler. 

Ludvig Nilsson arbetar med spelare från U16 och hela vägen upp till Rögles dam och herrlag och vi ser positiv utveckling på individnivå, både på och utanför is, för de som valt att arbeta tillsammans med honom. 

I dagsläget är kvinnliga ledare inom ishockeyn få till antalet. 

Därför har och kommer Rögle BK ta ett större grepp för att få fler kvinnor ute på isen. Både i form av ledare och spelare. I januari  inledde klubben exempelvis en intern satsning där kvinnliga ledare utbildas, så att de känner sig trygga att kliva in i ett lag och vara ledare ute på isen.   

Rögle hållbarhet drivs av att utveckla barn och unga och har under säsongen fortsatt med olika typer av samhällsengagemang. Bland annat har spelare varit på skol- och förskolebesök och träffat över 3000 barn utanför arenan – ett arbete som inte hade varit möjligt utan Rögle BK:s hållbarhetspartners.

Anton Toft
Huvudpartners
Statistikleverantör app