Gröna tråden ger resultat – fler akademispelare tar steget till elit

Publicerad: 2024-06-10
Verksamheten 2023-24
Rögle BK summerar säsongen 2023-24. I en rad artiklar här på roglebk.se berättar vi om alla våra olika verksamhetsområden. Här: så går arbetet i akademin

Gröna tråden är Rögles handbok för hur klubbens akademi ska bedriva träningar och verksamheten. 

Det viktigaste syftet med Gröna tråden är att främja en träningskultur som på sikt gör att fler barn och ungdomar stannar inom hockeyn längre, och utvecklas till att bli lite bättre varje dag. 

Säsongen 2023-24 var klubbens andra i det arbetssättet och det har givit resultat. Till exempel kommer ett större antal spelare vara med och slåss om en plats i klubbens regionslag än på flera år. 

– Det är väldigt roligt att se hur arbetssättet satt sig, och hur bra det fungerar. Vi jobbar till exempel med teman på våra träningar varje vecka. Samma tema oavsett ålder, vilket innebär att du vet vad som väntar oavsett om du tränar med din åldersgrupp, med en yngre eller en äldre åldersgrupp, säger David Aspengren, nytillträdd akademiansvarig. 

Ledarna har Gröna tråden som verktyg för att ge spelarna rätt förutsättningar på sin hockeyresa. Att arbeta på det sättet går hand i hand med att Rögle vill skapa den bästa miljön för barn och ungdomar att utöva sin sport, träffa sina kompisar och utvecklas. 

– Alla våra ledare gör ett superbra jobb, från konståkning till, flick- och pojklag. Akademin växer på alla håll, och det finns ett stort engagemang från både aktiva och föräldrar.

Gröna tråden har gett positiva ringar på vattnet. En annan faktor till att fler spelare kommer framåt i sitt idrottsutövande är trivselfaktorn. Rögle har under hela säsongen utfört flera enkäter för att mäta hur barnen som håller till i klubbens hallar mår.

I de mätningar som Rögle gjort har 96 procent visat på en hög trivselfaktor. Undersökningarna har gjorts i åldrarna U13-15. 

– Det ser vi som en jätteviktig del i det hela. För oss är det viktigaste att man mår bra här, att man har roligt och vill komma hit imorgon igen, säger Aspengren. 

Rögles akademi består inte bara av hockeyspelande pojkar och flickor, utan också av konståkare. Konståkningen börjar redan i skridskoskolan, som under den gångna säsongen delats upp i tre terminer för att fler barn ska få chans att lära sig åka skridskor. Detta har varit en framgångsfaktor. Varje termin har innehållit mellan 50-60 åkare. 

– Det är jätteroligt att se det stora intresset för konståkning i Rögle BK. Det sprider sig också uppåt i åldrarna och fler och fler söker sig till oss. Vi har många duktiga tävlingsåkare i klubben nu också, vilket är jätteroligt, säger Lotta Vöcks-Möller, ledarskapsutvecklare i Rögle. 

Med Nicole Norin, som tävlade i SM den gångna säsongen, i spetsen kommer fler och fler åkare upp underifrån. Konståkningen skördade framgångar i Stjärnserien, Skate Copenhagen , SKF-trofén och hemmatävlingen Lergökshoppet.

– Vi ser möjligheter att konståkningen fortsätter att växa. Dels för att fler och fler söker sig hit, dels för vi har faciliteterna och ett jättebra ledarskap i alla åldrar. Konståkningen är rejält på uppgång, säger Vöcks Möller.

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app