Jubilerande Rifalk lyfter med Rögle

Publicerad: 2024-01-12
RBK HERR
Med mer förtroende stiger siffrorna för Rögles målvakt Christoffer Rifalk.
– Det har gjort mitt jobb betydligt enklare, säger han.

Christoffer Rifalk nådde en milstolpe i Rögles 5-1-seger mot Timrå under torsdagen. Segern innebar hans 100:e i Rögle-tröjan. 

– Nej, men det är alltid kul. Man spelar för att vinna matcher så det är kul att nå en sådan milstolpe, säger Rifalk. 

Rifalk räddade 23 av 24 skott och ledde Rögle till en tredje raka trepoängare och fjärde segern på sina senaste fem matcher. Försvarsspelet har blivit bättre. Rögle har bara släppt in max två mål i fem av sina sex senaste matcher.  Innan den 19 december snittade Rögle 2,2 insläppta mål per match i fem-mot-fem. Efter har den siffran blivit 1,5 per match. 

– Jag tycker vi har spelat väldigt bra på senaste. Det har gjort mitt jobb betydligt enklare. Vi har lyckats bygga en trygghet som jag tror alla känner av, som också resulterat i att vi gjort fler mål framåt. Vi har mycket att bygga på de här tre senaste vinsterna, säger Rifalk. 

Sedan Rögle förändrade på tränarsidan har laget plockat 13 av 24 poäng. Spelarna har fått ta mer ansvar och blivit lite mer involverade, något som Rifalk också påtalar. 

– Nu på senaste har det varit jättemycket. Vi har verkligen kunnat prata om vilka lägen som jag är trygg med och vad vi måste ta bort för att hålla nere de riktigt farliga grejerna. Där tycker jag tränarstaben varit väldigt mottagliga. Sen har vi utfört det också. 

Och i mål har Rifalk fått förtroendet. Han har startat fem raka matcher och i sju av de åtta senaste. Det har gjort att han hittat en trygghet och hans siffror har blivit bättre. Innan tränarbytet hade Rifalk en räddningsprocent i fem-mot-fem på 88,2. Efter har den siffran blivit 94,3. Kontinuiteten har hjälpt honom på traven. 

– Det betyder jättemycket. Det gör att man kan komma in i grejerna. Man bygger lite relation med sina försvarare. De vet vad de kan vänta av mig och kan spela efter det. Då blir samspelet bra på det sättet också. 

Imorgon åker Rögle till Göteborg för match mot Frölunda. Om det blir Rifalk som återigen står mellan stolparna då, eller om det blir Petr Kvaca, det återstår att se. 

– Vi får se när besked kommer. Men jag är redo, säger Rifalk. 

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app