Lesund avslutar spelarkarriären – får ledarroll i Rögle BK

Publicerad: 2024-05-31
Erlend Lesunds karriär som spelare är över. Men norrmannen stannar i Rögle BK och blir ny utvecklingsansvarig för akademi- och juniorlagen.

Erlend Lesunds senaste säsonger har kantats av skador. Nu väljer 29-åringen att lägga skridskorna på hyllan.

 – Det är inget lätt beslut att ta men över en viss tid så skickar kroppen vissa signaler med att det kanske inte är det här jag ska hålla på med. Det har varit jobbigt och delvis gjort ont. Men jag känner mig trygg i beslutet och känner att det är det bästa för mig och min familj. 

Backen kan se tillbaka på en karriär som började i Manglerud hemma i Norge. 

Under sin juniortid representerade Lesund även Timrå IK och Sparta Sarpsborg innan flyttlasset gick vidare till Mora IK. Där blev det fyra lyckade säsonger då backen bland annat var med och spelade upp laget till SHL. 

Nästa och dessvärre den sista hållplatsen för ishockeyspelaren Erlend Lesund blev Rögle BK. 29-åringen har även representerat det norska landslaget under större delen av sin karriär. 

– Jag hade en väldigt fin tid i Mora med att vi gick till SHL. Men jag kanske har min främsta minnen i Catena Arena med fansen i ryggen, lagkamrater, alla runt om hela staden och det stödet man får här. Jag är väldigt stolt över vad jag gjort med landslaget också. Så det är många minnen som jag hoppas lever kvar länge i mig. 

– Det har varit en resa som kanske tar slut lite för tidigt. Men jag är tacksam för allt jag har fått uppleva längs vägen och jag tar med mig mycket från tiden som hockeyspelare.

Nu lämnar han den professionella hockeyscenen, men stannar kvar inom sporten i en helt ny roll: som ansvarig för att Rögles akademi- och juniorsida ska ta nästa steg.

– Vi vill ta nästa steg i vår junior- och akademiverksamhet med ett ökat fokus på spelarutveckling, både på och utanför isen. Vi har ett ansvar att få in lokala spelare i herr- och damlag och vi tror att Erlends erfarenhet och ledarskap blir en perfekt injektion. Han brinner verkligen för att utveckla andra, säger Rögles klubbdirektör Daniel Koch och fortsätter: 

– Det är såklart tråkigt att Erlend inte kan spela vidare. Men vi är väldigt glada över att han vill vara kvar hos oss. Jag har jobbat med honom i fem år och alltid uppskattat hans ledarskap, vår relation och den dialog vi har haft under åren. Jag har stort förtroende för honom och det gör att vi såg honom som perfekt för den här rollen, säger Daniel Koch.

Lesund ser fram emot nästa steg i livet. 

– Det känns väldigt tryggt. Det känns att man går över till något som är utmanande, men som man ändå kan väldigt mycket om. Det har ändå varit en stor del av ens liv. Det känns väldigt utmanade och roligt att få börja med något så brett. Men det är också en ganska viktig del av utvecklingen. Jag är väldigt inspirerad, säger Lesund.

På meritlistan finns bland annat ett OS och tre VM-turneringar för Norge, 259 grundseriematcher i SHL, 82 matcher i HockeyAllsvenskan. Han har vunnit CHL  och tagit två SM-silver med Rögle samt vunnit det individuella priset guldpucken i Norge. 

– Jag har en bred erfarenhet, med både upp- och nedgångar. Så det känns som att jag kanske kan bidra med lite lugn till en miljö som kan upplevas lite stressande för de yngre spelarna. Jag vill vara en som de kan prata med och luta sig mot, säger Lesund. 

– Det kan också vara frågor som är mer personliga. Utvecklingen som människa, att allt inte behöver vara så bråttom, att fokusera på rätt saker i livet och inte bara på att skjuta hårdare. Det finns viktigare saker än teknikkula och att skjuta i krysset. Hur man är en bra lagkamrat, hur man bygger varandra i en grupp, vad som är viktigt för vara redo för det professionella livet. 

Erlend Lesund

I rollen som utvecklingsansvarig kommer Lesund att jobba tätt med juniorernas sportchef Linus Karlsson samt Rögles akademiansvarig David Aspengren. Tillsammans ska de identifiera och utveckla detaljer som klubben kan jobba med för att kunna ta nästa steg, dels i ledarskapet runt lagen, men också för spelarna både på och utanför isen. Målet är att fler spelare från klubbens egen verksamhet och från regionen ska bli A-lagsspelare i Rögle.

– Vi ska få en trappa som fungerar för både grabbarna och tjejerna och som ska ge något över tid. Det är ett långtidsprojekt och inte något som ska hända över en natt. Det känns också roligt, kul också att lära känna spelare och ledare lite mer. 

Lesund har under våren fått en inblick i klubbens akademi och juniorlag. På morgnarna har han bland annat varit med ute på isen med hockeygymnaiset. 

– Jag känner mig väldigt trygg och inspirerad att få jobba med alla runt omkring, säger Lesund. 

Anton Toft, Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app