Laddad Viljanen ser fram emot säsongsstart: ”Vet vad som väntar”

Publicerad: 2023-09-06
Valtteri VIljanen anlände till Rögle sent förra säsongen och spelade till sig nytt förtroende. Inför kommande säsong har finländaren använt lärdomarna från våren och längtar efter att få åka in i ett fullsatt Catena Arena.
– Jag har tänkt på den här matchen väldigt länge, säger han.

Precis före stängningen av transferfönstret, hemma mot Skellefteå den 14 februari, tog Valtteri Viljanen sina första skär i Rögletröjan. Nyförvärvet från finska Vasa Sport fångade blickar med sitt uppoffrande fysiska spel och svallande hår. Men det var ingen lätt start i den nya klubben och ligan medger 29-åringen.

– Jag minns att jag kom hit på söndagen och redan på tisdagen var det första matchen, så jag hade inte så mycket tid att lära känna mina nya lagkamrater innan dess. Sen var spelet mycket snabbare än vad jag var van vid och jag blev tvungen att tänka mer på hur jag spelar och hur jag positionerar mig. Jag minns också hur hög ljudvolymen det var och hur bra stämningen var i arenan, säger han. 

Viljanen visade trots den svåra starten upp kvaliteter som övertygade sportchef Chris Abbott att förlänga kontraktet över kommande säsong. Under sommarträningen har lärdomarna från våren fungerat som en kompass för att kunna anpassa sig ännu mer till spelet i SHL.

– Spelarna är bättre, spelet är snabbare, kamperna vid sargen är tuffare. Du behöver verkligen vara tuff. Efter ett par matcher i våras kände jag att jag blev mer bekväm och kunde spela mitt spel lite mer. Nu inför kommande säsong vet jag vad som väntar, så när jag började träna lite mer på is i juli hade jag mycket av det i åtanke. Det har jag märkt nu i matcherna på försäsongen. Jag vet vad jag ska göra och vad coacherna förväntar sig av mig, säger Viljanen. 

Rögle åker till Skövde under torsdagen för att möta Frölunda i den sista träningsmatchen i årets försäsong. Viljanen har funnits med i laget i samtliga fem tidigare försäsongsmatcher, som har resulterat i tre vinster och två förluster. 

– Efter första matchen mot Davos tycker jag att vi har spelat bra matcher, med undantag för den senaste mot HV71. Det var lärorikt för oss att få en sån match. Jag tycker inte att vi spelade dåligt, men HV71 fick oss att spela så som de ville att vi skulle spela. Vi tar med oss den lärdomen nästa gång i stöter på den typen av match och går förhoppningsvis inte i samma fälla. Imorgon är det ny match och då ska vi få det att stämma inför nästa vecka, säger han. 

Biljetterna till premiären den 14 september sålde slut på nolltid och Viljanen med resten av Röglespelarna känner av den förväntansfulla atmosfär som ligger över Ängelholm. Även om han själv helst tar det en match i taget har premiären och hans första Skånederby funnits med i bakhuvudet länge.

– Jag gillar vanligtvis inte att blicka för långt fram, men jag har tänkt på den här matchen hela sommaren ända sedan det blev klart. Jag missade det sista derbyt i Malmö förra säsongen och då kändes det ändå som att vi hade hemmais. Jag längtar efter att få åka in och få uppleva det här i vår egen arena, säger Viljanen.

Joel Nordström
Huvudpartners
Statistikleverantör app