”OP” hoppas få JVM-ladda på hemmaplan: ”Blir speciellt”

Publicerad: 2023-11-17
JVM Pre Camp
Oskar Pettersson drömmer om att spela Junior-VM i Sverige - och samtidigt förbereda sig inför turneringen hemma i Ängelholm

I mellandagarna och runt nyår spelar Juniorkronorna JVM på hemmaplan i Göteborg. Uppladdningen sker uppladdning och två matcher i Ängelholm. Forwarden Oskar Pettersson hoppas han får vara med på hela festen. 

– Det skulle betyda jättemycket. När jag fick reda på att det skulle gå i Sverige 2024 vet att jag ganska snabbt räknade ut att det var mitt sista år som junior och bestämde mig ganska tidigt att jag skulle ge allt för att komma med, säger Pettersson.

Nu är det nära att den drömmen slår in. 

Juniorkronornas trupp till hemmaturneringen tas ut i början av december, och förutom Pettersson kan även Rögle-forwarden Felix Nilsson aspirera på en plats i truppen. När Juniorkronorna samlades under det nyligen avslutade landslagsuppehållet fanns Pettersson och Nilsson med och hjälpte Sverige till fyra segrar av fyra möjliga. 

Pettersson visade framfötterna och gjorde tre poäng (1+2) poäng samt var en av lagets assisterande kaptener. 

– Det gick bra, både för mig och för laget, vi tog fyra vinster av fyra möjliga. För egen del, jag spelade bra och fick spela många minuter både offensivt och defensivt. Jag fick också leverera mycket framåt, säger forwarden.

Förbundskapten Magnus Hävelid har haft ett gott öga för Pettersson under en längre tid. Hävelid hade med Pettersson när U18-landslaget vann VM-guld 2022. Och efter att Hävelid tagit över J20-landslaget har Pettersson varit bofast i truppen. Så också under förra årets JVM. 

– Det är att få träffa grabbarna där. Vi är många som har spelat ihop ett antal år nu och har många där, egentligen alla, som är väldigt nära vänner. Så framför allt att bara få komma iväg och umgås med dem, säger Pettersson om vad som är det roligaste med att komma iväg på en landslagssamling. 

Innan turneringen i Göteborg börjar kommer Juniorkronorna ha sitt läger i Ängelholm och Catena Arena. Laget laddar upp med två matcher; den 19 december mot Schweiz (16.30) och den 21 december mot USA (18.00). Pettersson hoppas få vara med då. 

– Det blir speciellt. Men framför allt skönt eftersom jag känner till allting och det är hemmaplan. Likaså utanför, så om jag blir uttagen får man se till att visa killarna runt och så. 

Förra säsongen slutade Sverige på fjärde plats plats i JVM i Halifax/Moncton. En del spelare har bytts ut sedan dess, men stommen är kvar. 

– Vi är ett väldigt skickligt lag och har mycket individuell spets. Men vi har också många karaktärer i laget som kan göra det ”tråkiga” jobbet. Men vi är ett väldigt allround-lag. Vi kommer var ett av lagen som utmanar om guldet.

Pettersson, som är draftad och kontrakterad av Ottawa Senators men utlånad till Rögle, har i SHL tillhört lagets tredje- eller fjärdekedja och haft en roll som hårt jobbande forward. På 17 matcher har han stått för en assist. I Juniorlandslaget används han i lite mer offensiva situationer - men sedan är det också en skillnad på vilken typ av hockey som spelas. 

– Det är en fantastiskt roligt hockey. Jag tror att de flesta som kollat på juniorhockey innan, jag själv inkluderad, vet att det är otroligt kul att kolla på. Det är inte lika strukturerat som i SHL utan lite mer fart och fläkt. Det är lite fler individuella misstag vilket leder till individuella prestation. Så en väldigt rolig hockey att kolla på och många spelare som är individuellt skickliga. 

***

Missa inte att se Juniorkronorna i Catena Arena och var en del av lagets uppladdning inför hemma-JVM. Nedan följer spelschema och tider. 

För biljetter: KLICKA HÄR

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app