Sekunddramatik när Rögles damlag tog historisk seger

Publicerad: 2023-08-19
Det såg länge ut att bli en match där pucken inte ville in. Men med dryga sekunden kvar av matchen fixade Emilia Rydell en förlängning där Rögle sedermera kunde avgöra.

– Då tänkte jag att "nu måste det hända någonting", säger Rydell efter 2-1-segern hemma mot Troja Ljungby.

För första gången någonsin fick Rögles damsatsning åka in till applåder från publiken som samlats i en iskall akademihall och för första gången någonsin fick just den publiken se Rögles damlag i matchsituation.

Första perioden blev en oerhört jämn historia där utvisningarna avlöste varandra åt båda hållen. Båda lagen skapade sina chanser men gick till pausvila med 0-0 på tavlan. 

I andra tog hemmalaget Rögle över mer och mer och det enda som egentligen saknades, var ett mål framåt. 0-0 stod sig även i andra.

– Jag tycker att vi kontrollerar matchen i första och andra perioden och sen har vi en dipp i början på tredje, säger Julius Bergkvist, huvudtränare i Rögles damlag. 

En bit in i tredje perioden kom Troja Ljungby i en snabb kontring och matchens första mål var ett faktum. 

Rögle fortsatte att skapa chanser men med bara sekunder kvar på klockan såg det ut att bli en snöplig uddamålsförlust. Dock ville Rögle och Emilia Rydell något helt annat. 

– Vi hade plockat målvakten och jag står framför deras mål. Pucken var ute i sarghörnet, jag tittar upp på klockan och ser att det är fem sekunder kvar. Då tänkte jag att "nu måste det hända någonting". Sen kommer där en studsande puck från sarghörnet, jag slår till, får en lite halvdan träff men pucken studsar in. Det kändes väldigt bra, säger Emilia Rydell och fortsätter:

– Vi hade en hel del skott idag men det kändes verkligen som att pucken inte ville in. Så det var skönt att en pucken trillade in till sist. 

Matchen gick sudden och tre mot tre väntade. Väl där gjorde Rögle och Mika Riviere historien kort när forwarden såg till att prickskjuta hem lagets första seger. 

(Se en längre intervju med Mika Riviere och Julius Bergkvist i spelaren längst ner i artikeln)

– Vi spelar bra men är lite stressade i tredje perioden. Då tar vi en time out, lugnar ner oss lite och sen jobbar vi därifrån. Vi har såklart många delar vi kan jobba på men jag känner att vi tar oss framåt. Allt kommer förhoppningvis sitta till premiären, säger Emilia Rydell. 

2016 drog Jonas Börjesson, som idag är damlagets materialare, tillsammans med Ellinor Rydell, mamma till just Emilia Rydell, igång den flickverksamhet som ligger som grund för dagens damsatsning. Ikväll fick Jonas Börjesson äntligen skrika ut en segersång inne i damlagets omklädningsrum. 

– Han var extremt känslosam efter den här segern då han ju var med och startade det här. Nu fick han vara med och uppleva den här första segern, det var väldigt fint att se, avslutar Julius Bergkvist. 

Redan imorgon får bortalaget chans till revansch. Klockan 14.00 spelas en ny match i akademihallen mellan just Rögle och Troja Ljungby, missa inte det!

Anton Toft
Huvudpartners
Statistikleverantör app