Reportage: Receptet för att utveckla mer än bara hockeyspelare

Publicerad: 2024-09-11
Rögle BK:s juniorverksamhet finns till för att utveckla mer än bara hockeyspelare. Den finns till för att utveckla människan bakom gallret. Häng med när Rögles J18-lag hade ett träningspass i matlagning.
– Hockey kan grabbarna spela men det är det här som är det viktiga, säger Linus Karlsson, sportchef för juniorerna.

Juniortiden för en ishockeyspelare i Rögle BK kan innebära en stor omställning. Det är först då som en hel del spelare kommer behöva klara sig på egen hand utanför isen. Vi alla minns nog hur det var i den åldern, hur tvättar man? Vilka ingredienser behöver jag till spagetti och köttfärssås? Och vad är egentligen ett durkslag?

En måndagskväll, högst upp i de västra delarna av Rönnegymnasiet, samlades Rögles J18 för att lära sig mer om matlagning. 

Spelarna är redan i full gång när undertecknad kliver in i det klassiska hemkunskapsköket. Tydliga och färgglada lappar är uppsatta med var allting ska vara och flera kök brer ut sig på en liten yta. 

Pernilla “Pillan” Nilsson, känd från Rögle BK, är på plats för att guida och hjälpa sina “små pågar”. 

Spelarna är indelade i fem lag och har fått ansvar för varsin maträtt med varierad svårighetsgrad. Pastasallad, lasagne, currygryta med kyckling, grekiska färsbiffar och tonfiskröra (med hembakat bröd), är det som ska serveras och slutligen bedömas av en gedigen jury. 

Juniorernas sportchef Linus Karlsson, lagets assisterande tränare Gustav Claughton, NIU koordinator Christos Makropoulos och Pillan såklart. 

Även en hungrig men kanske mest nyfiken reporter fick vara med på ett hörn.

Matlagning - J18

“Är detta en matsked?", frågar en spelare Pillan.

“Nej, det är halv deciliter”, säger Pillan som på ett varmt sätt visar att “här är inga frågor för dumma”, spelarna är här för att lära sig. 

– Vi har haft detta några gånger innan men inte varje år. Hädanefter kommer vi att göra det som en standard för både J18 och J20. Hockey kan grabbarna spela men det är det här som är det viktiga. Det är människor vi har att göra med och detta är en del av arbetet vi lägger på att utbilda spelarna utanför isen, säger Linus Karlsson. 

Gänget med pastasallad är i full gång med att prydligt hacka grönsaker. 

“Du kan skölja salladen i ett durkslag sen”, påpekar Linus Karlsson. 

Spelaren tittar upp med en tom blick.

Kristos Makropoulos inser att spelaren inte har någon aning om vad ett durkslag är och fyller i:

“En sådan du lägger pastan i för att få bort vattnet”

Poletten trillar ner och en ny lärdom i livet är inkasserad. 

Vid sidan av, likt på isen, står Gustav Claughton och analyserar sina spelares prestationer. 

– Jag är heller inte särskilt duktig på att laga mat om jag ska vara ärlig. Jag klarar mig tack vare min sambo men de här grabbarna måste göra det själva. Jag tycker det är kanon att de får vara här och lära sig. Sen blir det lite teambuilding av det också, säger lagets assisterande tränare.

Spelarna jobbar på. Kyckling steks, recepten granskas minutiöst, ett steg i taget, lök hackas, tårar rinner. 

“Om tio minuter måste lasagnen vara inne i ugnen!”, ropas det likt ett restaurangkök. 

Matlagning - J18

På en köksö vid sidan om lagens arbetsstationer står samtliga ingredienser till rätterna. 

Försiktigt rör sig en spelare fram mot köksön, lyfter på förpackningen med soja och ser frågande ut. 

“Vad är det du söker”, undrar Pillan. 

“Det stod salladskrydda i receptet”. 

Pillan vrider lite lätt på salladskryddan, spelaren skrattar och går tillbaka till sin station.

Rätterna börjar bli klara, spelarna sneglar på de andra lagens rätter och gliringar börjar inte helt oväntat att delas ut. 

“Det där ser torrt ut!”

“Vi måste ju vinna det här!”

“Du kunde inte ens göra snabbmakaroner när du flyttade hit”, ropar en spelare till en annan. 

“Det kunde jag visst.. “, får han som svar.

Matlagning - J18

Lagen har fått nys om att presentationen räknas med i bedömningen. Både tomat- och gurkkonst utförs och med blotta ögat ser samtliga rätter aptitliga ut. 

“Vi hade kanske inte så höga förväntningar från början men jag tycker de har varit riktigt duktiga”, säger Pillan som aldrig skulle ha mage att klanka ner på sina “pågar”.

Samtliga rätter bedöms utifrån utseende och smak med en femgradig skala. Bedömningen sker samtidigt som spelarna får chansen att äta av varandras rätter. 

Det är jämt. Slutligen skiljer det bara ett poäng mellan ettan och tvåan. 

Claughton presenterar topp tre och laget som gjorde grekiska färsbiffar jublar och inkasserar en gratis lunch i Catena Arena. 

De andra lagen är självklart helt oförstående. Nu är det bara disken som återstår innan kvällens kockskola är över. 

Spelarna får med sig recepten hem så de kan laga och finslipa rätterna under säsongen. Detta var ett steg, ett steg vi alla behövt ta, mot att bli självständig utanför isen – ute i den stora vida världen.

Anton Toft
Huvudpartners
Statistikleverantör app