Efterlängtad debut för Bowlby: "Otroligt"

Publicerad: 2023-11-24
RBKHERR
Rögles nyförvärv Henry Bowlby om väntan på arbetstillstånd, dubbla stolpträffen och anpassningen till nya livet i Sverige.

Han var millimetrar ifrån succé i sin första match som Rögle-spelare.

I mitten av den andra perioden åkte Henry Bowlby till sig ett fint läge och överlistade Linköpings målvakt Marcus Högberg. Backhandskottet tog i målvaktens högra stolpe, rullade längs mållinjen, slog i den vänstra innan Högberg kunde blockera. Där och då kunde Rögle ha gjort 4-2.

– Jag träffade båda stolparna och sen i tredje hade ”Sheener” en som nästan gick över mållinjen också. Vår kedja hade några oturliga studsar, men det betyder bara att de kommer gå in i framtiden, säger Bowlby. 

2023-11-24
SOME-231123-RBK-LHC-BOWLBY-NÄRA-MÅL_169

Henry Bowlbys debut skedde inför 5587 åskådare i Catena Arena. En tappade 3-0-ledning blev till slut en 4-3-seger efter straffar och lagets fjärde seger var ett faktum.

– Det var otroligt. Det var otrolig atmosfär här och vi fick med oss segern till slut. Det var kanon, säger Bowlby och fortsätter:

– Jag fick ju se en match från läktaren, men det var bättre än förväntat att spela. 

Den 26-årige amerikanen presenterades av Rögle den 9 november. Han anslöt från Colorado Eagles i American Hockey League och förväntades göra debut i hemmamatchen mot HV71 den 16 november Så blev det inte. Arbetstillståndet dröjde och Bowlby fick se den och bortamatchen mot IK Oskarshamn från läktaren innan sin debut. 

– Man har varit laddad. Jag har försökt att acklimatisera mig, träna, lära mig spelsystemet och kört hårt i gymmet. Det har varit mycket förväntan för att få komma igång.

Har det varit jobbigt att vänta?

– Det var lite oturligt. Det blev lite lustigt där och gav mig extra tid att lära mig spelsystem och allt. Men totalt sett så var det inte så farligt.

De drygt två veckorna in på det nya livet i Sverige, hans första tid utomlands som professionell hockeyspelare, har varit en smidig erfarenhet tycker den Minnesota-födde forwarden. Han har spelat i samma kedja som nordamerikanerna Brady Ferguson och Riley Sheen. Att Rögles huvudtränare, Cam Abbott, också är nordamerikansk har förenklat processen ytterligare. 

– Såklart det gör det mycket enklare från början, på sättet man kommer in i det. De har varit väldigt bra från start,  inte bara på arenan utan också utanför. Allt från att gå till matvarubutiken eller tanka bilen, förklarar han. 

Peter Ekholm

Matchen mot Linköping på torsdagskvällen började lysande för Rögle, som hade 3-0 efter den första perioden efter mål från Simon Ryfors, Rodrigo Abols och Albin Sundsvik. Gästerna kom däremot tillbaka och med 17 sekunder kvar av den tredje perioden kom kvitteringen. Matchen avgjordes på straffar efter tre räddningar från Rögles inhoppande målvakt Christoffer Rifalk samt ett mål från Sheen.  

– I den andra kom ifrån sättet vi spelade på i den första perioden. Vi hade några turnovers och de gillar att spela en böljande hockey där man byter chanser med varandra. Några studsar gick deras väg och de kom tillbaka in i matchen. Men vi avslutade på rätt sätt, säger Bowlby.

Henry Bowlby spelade 13:08 minuter i matchen, sköt tre skott på mål och drog på sig en tvåminutersutvisning.

– Jag tyckte det var okej. Jag hade gärna gjort några saker bättre. Jag blev lite trött i andra, men fick tillbaka benen senare i matchen. Komma in i skridskoåkningen och hålla i puckarna lite mer. 

Och det kunde ju blivit succé, om inte pucken haft vikten åt fel håll när den rullade där längs mållinjen i mitten av den andra perioden. Bowlby får istället vänta på sitt första mål - men han har nog inget emot att göra det i sin andra match för Rögle; borta mot Malmö Redhawks söndagens skånederby.

– Brady har berättat lite om det, att jag inte vill missa den matchen. Jag har hört att många fans åker ner dit, så jag ser verkligen fram emot det. 

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app