Hållbarhetskollen: Rögle vill få fler kvinnliga ledare

Publicerad: 2023-12-16
Kvinnliga ledare inom hockeyn är få till antalet. Därför väljer Rögle BK att starta interna utbildningar för att få fler kvinnliga ledare ute på isen.

Den 9-10 december höll Skånes ishockeyförbund i en utbildning för kvinnliga ledare i Catena Arena. 

– Roligt att så många från vår organisation var på plats. Vi har väldigt mycket kvinnor som är lagledare, materialare eller kassörer men vi har ganska få som står på isen, säger Lotta Vöcks Möller och fortsätter: 

– Jag tycker det är fantastiskt att förbunden har börjat arbeta med och lyfta kvinnor inom hockeyn. Kvinnor inom hockeyn är svårare att rekrytera, då det inte finns så många som tidigare varit aktiva inom hockey. 

I januari drar Rögle BK igång en intern satsning för att få fler kvinnor att bli ledare ute på isen. 

– Vi har funderat kring hur vi ska kunna utbilda internt för att få fler som känner sig kompetenta nog att vara ledare. Att också ha med sig är att du inte behöver vara föredetta konståkare eller hockeyspelare för att stå på is. 

– Utbildningen i december var ett startskott tillsammans med ledare från hela Skåne. Sen har vi tänk att vi ska ha tre tillfällen med teori och praktik där vi först kommer ha teori om ishockeyn i stort, regler, med mera. Just för att rusta dem för att vara på is. Sen kommer vi ha minst fem tillfällen med konståkningssektionen där de utbildas i skridskoåkning.

Utbildningstillfällena äger rum under hela våren och tanken är att utbildningen ska leda till att de kvinnliga ledarna som deltar ska vara redo att kliva på is i augusti. 

– Man kan säga att de då får ett internt certifikat på att man känner sig trygg i att kliva in ett lag och vara ute på isen.  

Varför väljer Rögle BK att göra denna satsning?

– För de flickorna som är i vår organisation, som är över hundra stycken just nu, så behöver man ha förebilder. Det ser vi nu när vi har ett damlag. Hur förebilderna inte bara blir exempelvis Tambellini och Everberg, utan även Liegnell och Rydell. Då behöver vi också ha ledare som kan vara förebilder. Vi tycker att det är en naturlig del men sen får vi någonstans skapa dessa utbildningar längs vägen. För det är ingenting som bara finns, vi får hitta till denna typ av ledarroll. 

Vöcks Möller fortsätter:

– Sen försöker vi också ta reda på faktorn bakom varför vi inte har så många kvinnliga ledare. Är det enbart för att man känner att man inte är kunnig nog? Det kan vi i så fall  åtgärda genom utbildningar. Men är det på grund av andra frågor, så behöver vi arbeta med det också. Vi hoppas att denna utbildning ska göra att flera känner sig manade att kliva in i och ta en roll i ett omklädningsrum och på is.  

Anmälan till utbildningen kommer att öppna efter jul och första utbilningsstillfället är i slutet av januari. 

Tidigare händelser och vad som komma skall

Den 23 november var SEB matchvärd och  temat för deras matchvärdskap var jämlikhet och inkludering. Rögle BK fick möjligheten att berätta om sitt arbete kring frågorna och bjöd bland annat på en paneldiskussion med personer ur vår flickverksamhet inom hockey och konståkning. SEB ville inför matchen hylla en person som på ett engagerande och inkluderande sätt bidra till ett mer hållbart samhälle. 

Priset, på 5000 kronor, gick till Maria Rooth. Maria fick priset för det stora engagemang och hjärta som hon alltid haft med sig under sin karriär och därmed varit en starkt bidragande faktor till att höja statusen på damhockey till den nivå den är idag. 

Rögles förskoleprojekt är fortsatt i full gång. Läs mer om Rögles förskoleprojekt här!

Rögle hållbarhet har även, på nytt, sjösatt ett arbete ring social hållbarhet tillsammans med sjundeklassare runt om i Ängelholms kommun. Mer info kommer inom kort. Läs gärna mer om skolprojektet här!

Anton Toft
Huvudpartners
Statistikleverantör app