Rögles juniorlag åker söderut

Publicerad: 2024-08-14
RBK JUN
Från Ängelholm med destinationer i olika delar av Europa. Juniorlagen åker på träningsläger och turneringar i både Tjeckien och Schweiz den här helgen.

J18 och J20 till Schweiz och U16 till Tjeckien. Rögle syns på flera olika platser på kontienten de kommande dagarna.

– Det ska bli riktigt roligt att komma iväg med laget, att se en ny miljö och bara få vara med varandra i laget i några dagar. Det känns som att det är nyttigt. Roligast blir att spela hockey såklart, men sen hörde jag att det ska vara 27 grader varmt någon dag, och det tackar man ju inte nej till, säger J20-målvakten Axel Nyman som kommer spendera de närmsta dagarna i schweiziska Zug.

Säsongen har inletts i ett rasande tempo för Rögles tre juniorlag; U16, J18 och J20. Lagen samlades under sista veckan av juli, och redan under första veckan i augusti hade alla tre lag spelat vars två träningsmatcher. Den intensiva uppstarten på säsongen fortsätter nu med turneringar i Europa, och matcher mot internationellt toppmotstånd. 

– Det känns bra. Andra veckan hade vi två träningsmatcher direkt, men det kändes bra att få det överstökat direkt och komma igång. Det är bara roligt att vara igång igen, säger Nyman som fick se J20 besegra Malmö i två raka matcher. 

Axel Nyman spelar alltså i Rögles J20-lag. Förra säsongen tog han stora kliv framåt i sin utveckling och fick bland annat känna på landslagsspel med Sveriges småkronor. Han har under inledningen av säsongen inte bara synts till på juniorlagens träningar, utan också varit med Rögles herrlag på is. 

– Det har varit väldigt lärorikt. Jag har fått mycket tips av både (Christoffer) Rifalk och (Arvid) Holm. Det är roligt och bra att få känna på det, säger Nyman. 

Samtidigt som J20 åker buss ner till Zug för möte med Zürich och HC Bílí Tygři Liberec (TJE), går en buss med J18-spelare till Zürich, där hemmalagret EV Zug och IFK Helsingfors väntar.

– Vi spelar fyra matcher, tre gruppspelsmatcher och en placeringsmatch. Det är topplag i Europa. Man får mäta sig lite där med landslagsspelare från Finland och så, säger lagets tränare Gustav Claugthon. 

– Det ska bli jättekul att möta internationellt och bra motstånd. Vi har börjat sätta ett spelsystem med tweaks från A-laget, som ska ner i J-lagen där vi gör små förändringar. Det är lite nytt för många spelare, men vi tar steg och det är positivt.

Claughton har i år tagit steget som tränare från U16 till J18. Där coachar han tillsammans med Emil Walldén. 

- Det är inspirerande, inspirerande att jobba med Emil. Vi utmanar varandra på ett bra sätt. Det är roligt att få jobba vidare med de som kommit in på hockeygymnasiet och få mer tid med varje spelare i det dagliga, säger Claughton. 

Gustav Claughton

U16 flyger till Tjeckien och kommer spela en Presidents Cup i Trinec, en stor internationell turnering med totalt tio lag. 

Juniorlagen seriespel inleds sedan i början på september. Fram tills dess intensifieras försäsongen. Resan mot eventuella SM-framgångar tar vidare i Europa. 

– Målsättningen med säsongen är alltid att ta sig så långt som möjligt. Vi vill vinna såklart. Det är det som är målet med säsongen, säger Nyman.

Här följer du turneringarna: 

U16 President Cup

J18 Salzmann trophy

J20 EVZ Prospects Challenge

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app