Tim Brithén: "Har fantastiskt roligt varje dag"

Publicerad: 2024-01-26
RBK DAM
Han gör sin första säsong i Rögles damsatsning och älskar det. Hör Tim Brithéns tankar om lagets inledning på Dam HockeyAllsvenskan, att det gått bättre än förväntat och samarbetet med Julius Bergkvist.
– Jag skulle kunna rekommendera varje tränare att testa på detta, säger lagets assisterande tränare.

Tim Brithén har precis avslutat ett crossfitpass i Catena Arena, en plats där han kommer spendera mer och mer tid i framöver. 

Lördagens bortaseger mot Malmö betydde tredje raka segern mot rivalen och den sjunde raka segern i Dam HocekyAllsvenskan.

– Jag är mest stolt över att vi lyckades hålla ihop det så väl i försvarszon. Vi visste att vi skulle bli anstormade och vi visste att de skulle ha ett hårt tryck. Sen gjorde Alba (Gonzalo) en jättebra insats i mål. Men rent taktiskt och hur vi matchar mot deras bästa spelare, så tycker jag att vi gemensamt gjorde tre jättebra matcher. 

Rögles damlag har gått som tåget. Kanske till och med bättre än vad laget själv trott. I helgen väntar tre hemmamatcher på tre dagar. Haninge Anchors, fredag och lördag, samt Team Uppsala under söndagen. 

– Vi letar efter ett arbetssätt som vi alltid vill ha, oavsett motstånd. Det är det vi försöker hitta. Sju raka segrar var väl kanske inte något vi hade förväntat oss. Vi går ut och gör vårt jobb varje dag och sen kommer det räcka olika långt. Men hittills har det kuggat i men vi har ett ungt och nytt lag, så det kan gå lite upp och ner.

Tre matcher på tre dagar är ju tufft. Tänker ni olika beroende på vilken matchdag det gäller?

– Vi har lite målsättningar i laget gentemot varje motstånd vi möter. Det blir en morot i sig. Men någonstans får vi också anpassa oss efter dagsformen. De som spelar bäst och känns fräschast för dagen, får också mest speltid. 

– Vi har satt en målsättning inför Allsvenskan som i grund och botten är att gå till play-off. Sen har vi även delmål på vägen som vi jobbar efter och utvärderar efter. Där har vi fortfarande mycket att jobba på om vi ska lyckas uppfylla hela den målsättningen. Bara det att vi slog Malmö i tre matcher var väl en del av vår målsättning som vi någonstans kanske inte trodde skulle gå i lås. Och det trodde nog inte Malmö heller. 

Tim Brithén har en gedigen bakgrund när det kommer till att träna herrlag. Men att kliva in som damtränare är ett nytt kapitel i tränarkarriären. 

– Det har varit över förväntan. Jag gick in i det här med ganska öppna ögon och tomt blad. Jag visste inte hur det var att coacha tjejer. Men jag har fantastiskt roligt varje dag och man får så mycket tillbaka.

– Sen får man givetvis tänka om i vissa avseenden. Men i grund och botten tycker jag allting handlar om ett sunt ledarskap. Jag vet att det finns otroligt mycket potential i den här gruppen och jag vet att vi kan få ut lite till nu i år. Sen fortsätta bygga vidare.

Det måste vara väldigt lärorikt att byta bana.

– För egen del så känner jag att jag lär mig någonting nytt varje dag, trots att man varit tränare såpass länge. Jag trivs väldigt bra och får mycket tacksamhet tillbaka från tjejerna för att man är med och hjälper dem på den här resan. Jag skulle kunna rekommendera varje tränare att testa på detta, för det är något helt annat.

I början av januari meddelade RÖGLE BK att Tim Brithén kommer gå in på heltid i Rögles damsatsning och titulera sig som assisterande tränare samt assisterande sportchef. 

 Har du saknat att jobba med hockey på heltid?

– Både och. Jag har tendensen att bli uppäten av hockey när jag jobbar med det på heltid. Det här året där jag jobbat med annat samtidigt gör att man får lite distans. Det får kanske en att se sig själv lite utifrån. Du lever inte bara i den här hockeybubblan. Du träffar vanliga människor också och pratar om andra saker. Du pratar om livet och saker som man sedan kan ta med sig in i det här. Det gör att man blir bredare i det sociala.

Men ändå när du fick frågan så tvekade du inte en sekund? Så du gillar uppenbarligen den här bubblan.

– Ja. Dels känner jag att om jag kan lägga hela min tid på det här så kan vi få ut mycket av den här verksamheten som vi påbörjat. Jag är nästintill uppväxt i ett omklädningsrum och levet större delen av mitt liv där. Så det är ju en komfortabel zon. Sen är det även skönt att kunna bo hemma och cykla till jobbet. Få lite mer tid till familjen också, även om den här hockeyn äter upp en, säger Brithén med ett leende. 

Det är första gången som Brithén och Bergkvist delar en tränarbänk men duon har bra koll på varandra sedan tidigare. Bland annat var Bergkvist lagkapten när Brithén coachade Helsingborgs HC. 

– Jag visste att det skulle fungera men jag hade inte i min vildaste fantasi kunna tro att det skulle fungera så bra som det gör. Han är seriös, noggrann och lyhörd. Även om jag är van vid att bestämma så jag kan ändå luta mig tillbaka och lita på att bra beslut tas, samtligt som jag får vara en del av besluten. 

Är han sig lik sig själv som tränare som när han var lagkapten?

– Absolut. Han är otrolig laglojal och gör alltid det som är bäst för laget. Han står väldigt högt i mina ögon som huvudtränare och detta är något jag tror han hade kunnat livnära sig på under en lång tid framöver. 

BILJETTER TILL HELGENS MATCHER HITTAR NI HÄR!

Lördagens match spelas i akademihallen och det finns därför ett begränsat antal biljetter.

Anton Toft
Huvudpartners
Statistikleverantör app