Farid Malthes unika hockeyresa: "Har varit riktigt häftigt"

Publicerad: 2023-08-11
Rögle Dam
Från öknen i Dubai till Rögle och norska landslaget. Hockeyäventyren avlöser varandra för backen Ava Farid Malthe.

Ava Farid Malthe sätter sig ner på sin plats i det helt nyrenoverade omklädningsrummet för Rögles damlag i Catena Arena. Starten på säsongen har inneburit mycket nytt för den 19-åriga norskan - men är det någon som är van med nya miljöer är det just Ava. 

Så här långt har nämligen hela hennes hockeykarriär varit ett stort äventyr. 

– Mamma är från Norge/Kanada och min pappa är från Bangladesh/Indien. Men jag föddes i Dubai och bodde där till jag var 13-14 år.  Det finns ett stort kanadensiskt samhälle där, och min brors bästa vän var svensk. Svensken skulle såklart spela hockey så min bror och jag följde efter, berättar Farid Malthe. 

Mellanöstern och hockey brukar inte nämnas i samma mening. Och nog var det en speciell plats att inleda sin karriär på, när hon tog sina första skridskoskär i klubben Dubai Sandstorms. 

– Det finns ett par lag, några i Dubai, några i Qatar och ett i Saudiarabien. Vi möttes i turneringar några gånger om året. Men vi hade bara två träningar i veckan, och på träningen på helgen delades laget in i två lag och spelade mot varandra i NHL-matchtröjor. Det var den hockeyn jag växte upp med. 

Peter Ekholm

Ava Farid-Malthe flyttade till Österrike och Okanagan Hockey Academy, som 14-åring. Där blev hon första tjej att ta plats på akademin. När corona-pandemin greppade tag om världen flyttade Ava till Oslo. Efter tre säsonger i den norska damligan sökte hon nästa utmaning - den fanns i Ängelholm.

– Jag ville lämna Norge och ville till Sverige. Sen hade jag hört så många bra saker om Nanna (Holm Glaas, sportchef) och det var det som fick mig att välja just Rögle. Eftersom det är ett helt nytt lag var det svårt att ha ett intryck, men jag hade hört mycket bra om henne. 

Det nya omklädningsrummet är fullt utrustat. Likt ett SHL-lags har det en egen entré, en loungeyta med kök och såklart hjärtat i faciliteterna; själva omklädningsrummet. 

– Så här långt har det varit riktigt häftigt. Det är väldigt tydligt att man gör det seriöst, och det är coolt. Framför allt jämfört med där jag kommer ifrån. Det är raka motsatsen. Det är väldigt inspirerande. 

På tal om äventyr. Damerna startar säsongen den 24 september hemma mot Malmö (kör biljetter här)  Men redan i somras spelade Farid-Malthe tävlingsmatcher. Hon spelade nämligen VM (B-divisionen) med Norge i Kina. 

– Det är riktigt sjukt. Speciellt eftersom jag kommer från en lite speciell hockeybakgrund. När jag var yngre sa jag alltid ”hur sjukt vore det om jag spelade för norska landslaget”. Det var något jag inte trodde var realistiskt. Nu händer det, vilket är galet. Spelarna i laget är så bra och lyfter alla andra.

Anton Toft

I Rögle vill hon ta en stor roll i det nystartade laget. 

– I mitt lag i Norge var jag assisterande kapten och hade en stor roll på och utanför isen. Jag var en offensiv back, och det tycker jag är roligt. Men i landslaget är det annorlunda. Där är jag en av de yngsta i laget och mer defensiv. 

– Jag hoppas att jag kan få vara en offensiv back. Och bygga självförtroende. Och om jag blir uttagen till landslaget igen, då hoppas jag kunna bygga på det. 

Anton Toft

Den här texten uppdaterades den 19 september 2023. 

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app