Felix Nilssons ödmjukhet och förvandling: "Är verkligen imponerad"

Publicerad: 2023-09-11
Från körkortsprov till att kämpa om en plats i SHL. Med ett större självförtroende, ökad pondus och utvecklad fysik vill Felix Nilsson bli en forward att räkna med kommande säsong.
– Jag har insett att jag kan tävla på denna nivån på riktigt och slåss om en plats, säger Nilsson.

Det är timmen efter träningsmatchen mot Oskarshamn, Felix Nilsson har hunnit vara på gymmet men snart behöver 18-åringen röra sig hem mot sängen. För under morgondagen gäller det att vara allert. Då ställs nämligen Nilsson mot ännu en utmaning. Risktvåan eller ”halkan” borta i Ljungbyhed.

– Vi ska väl vara där från 08.20 till 12.40, så det kanske inte är så kul, konstaterar forwarden. 

Förra säsongen gjorde forwarden debut i A-lagssammanhang, med över 100 SHL-minuter i bagaget, ett påskrivet rookiekontrakt har Felix Nilsson varit med från start i år.

– Jag tycker att det gått bra inledningsvis. Jag tycker väl att jag är lite mer självsäker och vågar spela mitt spel ännu mer. Jag känner att det gått bra ute på isen också, då det är kul att det funkar. 

Under försäsongen har det gått att hitta Nilsson i olika konstellationer, bland annat med Riley Sheen och Daniel Zaar. 

– Det är jättekul att få förtroendet att spela med sådana spelare. Dem är hur skickliga som helst och hittar en på bladet hela tiden.

För ett relativt otränat hockeyöga känns det trots allt tydligt att Felix Nilsson både tagit kliv i sin fysik och sättet forwarden tar för sig ute på isen. Även om den ödmjuke Nilsson bara håller med om ett av påståendena.

– Jag tror som sagt att det mest handlar om mer pondus och självförtroende. Jag har haft en ganska upptagen sommar, så jag har inte haft jättemycket tid att bygga på mig. 

Var hittar man det självförtroendet?

– För mig har det varit att jag insett att jag kan tävla på denna nivån på riktigt och slåss om en plats. För mig gör självförtroendet jättemycket. Stora delar av mitt spel bygger på självförtroendet. Förra säsongen känner var jag lite mer tillbakadragen men i år vågar jag ta för mig mer. 

Felix Nilssons ödmjukhet gällande fysiken blir ännu tydligare när Rögles fystränare, Erik Olsson, pratar om forwardens utveckling.

– Han är väldigt ödmjuk men han har jobbat väldigt hårt och vårt fokus har varit på just styrka och muskeltillväxt. Han har verkligen gjort jobbet och det tycker jag syns. 

Olsson fortsätter:

– Jag är verkligen imponerad över honom. Han säger som sagt inte så mycket om det själv men han gör verkligen jobbet. Han går lite under radarn men han gör alltid det han ska, väldigt noggrann och definitivt ingen man behöver släpa upp till gymmet. 

Det har som nämnt varit en fullspäckad sommar för 18-åringen. I slutet av juni blev forwarden draftad som elfte spelare i den andra rundan av Nashville Predators. 

– Jag har mest försökt fokusera på att njuta. Jag gick väl inte in till draften med så höga förhoppningar, mer sett det som en rolig upplevelse. Det var en fantastisk vecka i Nashville och jag är otroligt glad över att bli draftad av dem. Även om det är lite skönt att det är över också, för det har varit en liten press. Nu har tyngden på axlarna släppt lite och jag kan bara fokusera på framtiden.

På vilket sätt har det varit en press?

– Delvis för att man såklart vill gå så högt som möjligt och att man alltid veta att det är många scouter som tittar på läktaren. Sen har det varit lite jobbigt att min framtid varit lite okänd. Nu vet jag hur den kommer se ut.

När den unga forwarden nu går in i sin första hela säsong som seniorspelare har han två mål i sikte.  

– Jag vill såklart vara med och slåss om en plats och spela bland de tolv första. Sen är J-VM ett stort mål också. 

Nilsson skulle egentligen spelat u18-VM i april men karriärens första motgång satte stopp för den medverkan. 

– Det kändes väldigt surt. Det var min första riktiga skada i karriären, så det var otroligt dålig tajming. Samtidigt som det inte var någonting jag kunde påverka. 

Vad är dina styrkor på isen?

– Det är främst min spelförståelse med puck och att veta vad jag ska göra med den. Men även att hålla i pucken, jag har bra finter och bra händer. 

Felix Nilsson värvades till Rögles J18 säsongen 2021/22. Torsdagens den 14 september 2023 kommer forwarden mest troligt finnas på isen när Malmö kommer på besök i premiären. 

– Jag hade aldrig trott detta innan jag skrev på för Rögle. Så det känns jättekul, avslutar Nilsson. 

Anton Toft
Huvudpartners
Statistikleverantör app