Mäktig vändning av Rögles damlag: "Tvekade inte en sekund"

Publicerad: 2023-11-12
RBK DAM
Emily Gustafson och Amalie Andersen gjorde sina första mål för klubben när Rögle vände 0-4 till seger med 5-4 efter straffar hemma mot Troja/Ljungby på söndagseftermiddagen

– Det är inte ofta jag gör mål på volley, men vi behövde ett skitmål och jag är glad över det, säger Gustafson.

Underläge med 0-4 efter knappt halva matchen i hemmamötet med Troja/Ljungby. Men det stoppade inte Rögle, som vände till seger med 5-4 efter att Wilma Hjelm satt den avgörande straffen.

Efteråt lyfte 4-4-skytten Emily Gustafson fram lagmoralen:

– Vi har väldigt många ledare i laget. Alla är glada för varandra oavsett resultatet. Vi fokuserar inte på det dåliga. Och det har hänt ett par gånger tidigare där vi legat under och vänt. Det här kanske var det största underläget vi varit i, men jag tvekade inte på laget en sekund. Även när vi låg under med fyra förväntade vi oss att vinna, säger Gustafson. 

Gästerna från Ljungby satte 0-4 efter 7:06 av den andra perioden. Ett rättvist resultat. Troja/Ljungby var det bättre laget vilket Rögles tränare Julius Bergkvist också konstaterade och tog timeout. 

– Han sa att vi behövde skärpa till oss. Det var inte tillräckligt bra som vi började. Vi måste vara bättre än så, säger backen Amalie Andersen. 

Det 30 sekunder långa snacket gav resultat. Rögle började hitta rätt i spelet och med 1:27 kvar av perioden snärtade Amalie Andersen in 1-4 från höger i anfallszon. Målet var danskans första i Rögle-tröjan. 

– Jag bara kände att någon måste få igång oss. Jag körde bara och fattade inte helt hur jag kom förbi alla. Sen sköt jag och den gick in. Det var skönt och vi fick lite hopp i gruppen. Sen studsade vi tillbaka från det, säger Andersen. 

Peter Ekholm

Målet gav energi till resten av gruppen menar Gustafson och pausvilan utnyttjade Rögle på allra bästa sätt: 

– Jag tycker att vi tittade lite för mycket på dem och hade inte så mycket självförtroende med pucken. Det krävdes ett mål, av Amalie i det här fallet, sen började fler mål trilla in och vi red på den energin, säger Gustafson.

Rögle kom ut bestämt till den tredje perioden och tidigt lyckades Emilia Rydell fixa 2-4 från slottet, målet var hennes sjätte för säsongen. Arwen Nylaander gjorde ett solomål fram till 3-4 och sitt sjunde mål för säsongen efter 15:54 av perioden - och mer skulle komma från Rögles sida. 

Med 3:14 kvar att spela var Emily Gustafson framme och lyckades från nära håll på volley slå in kvitteringen och sitt första mål i Rögle-tröjan. Amalie Andersen stod för förarbetet. 

– Det känns väldigt bra. Jag försöker bara bidra med det jag kan. Som tur var studsade puckarna vår väg. Det är inte ofta jag gör mål på volley, men vi behövde ett skitmål och jag är glad över det, säger Gustafson. 

Rögle ligger på tredje plats i NDHL DamEttan Södra. De tre första lagen tar sig vidare till damallsvenskan efter jul. En plats Rögle har i egna händer. 

– Vi var inte så bra i de första två. Men i den tredje perioden hittar vi viljan och sen ser vi att vi vill det mer. Det ligger i det, vi ville det mest i tredje, säger Andersen.

Amalie Andersen kom till spel med tre matcher i sig från den gångna veckan. Hon har nämligen varit iväg med det danska landslaget och mött Finland, Tyskland och Tjeckien i en fyrnationsturnering.  

– Jag var nog lite trött, men så är det ibland. Då får man hitta energi någon annanstans, gräva lite djupt i benen. Det gick inte så bra, men det är alltid roligt att träffa tjejerna och representera Danmark. Vi fick spela mot några jättebra lag, så det var roligt, säger Andersen. 

Peter Ekholm

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app