Ekeståhl Jonsson tillbaka: "Det fanns egentligen bara en utväg"

Publicerad: 2023-11-01
RBK HERR
Lucas Ekeståhl Jonsson är minst sagt taggad på att återvända till Rögle och Ängelholm. 

– Jag tror alla vet att det är en speciell publik i Ängelholm, jag skulle säga att det är Sveriges bästa publik, säger den nygamle backen.

Under onsdagsmorgonen blev det klart. Lucas Ekeståhl Jonssons nästa klubbadress i karriären blir Rögle, detta efter att han och den schweiziska klubben Kloten kommit överens om att bryta kontraktet. 

– Det känns jättebra. Det var lite speciellt här i Kloten för mig. Jag och general managern drog inte åt samma håll och till slut kom vi till en punkt där det inte var bra för någon av parterna där jag inte var nöjd med min speltid och de inte var nöjda med andra saker. Det fanns egentligen bara en utväg ur det här, säger Ekeståhl Jonsson på telefon från Schweiz. 

Flyttkalaset till Sverige går under onsdagen och den 27-årige backen räknar med att komma till Ängelholm under kvällen. En återkomst. Ekeståhl Jonsson spelade i Rögle mellan 2020-22 och blev då hemmastadd i både klubben och staden.

– Jag tycker att Rögle har ett förbaskat bra lag även om tabellen inte visar det just nu. Även om man ligger där nere nu tycker jag att Rögle har en chans på att slåss om guldet i år. Självklart underlättar det också att jag bott (i Ängeholm) och spelat för Rögle i två år. Det är många spelare som är kvar, Cam är kvar som coach och Chris som GM. Det är inte riktigt som att komma hem, men nästan på, det är den klubb jag tillhört längst i karriären, säger Ekeståhl Jonsson. 

Under sin andra säsong i Rögle gjorde Lucas Ekeståhl Jonsson 36 poäng på 52 matcher och slutade fyra i backarnas poängliga. Med sitt offensiva spel blev han en nyckelspelare både i fem-mot-fem och i powerplay. De egenskaperna sitter kvar. 

– Det är samma typ av hockeyspelare som kommer tillbaka, kanske lite mer mogen, men överlag är det samma som gillar att spela powerplay och gillar att följa med upp i anfallen. Jag vill hjälpa laget att vinna matcher, oavsett om det är genom att göra poäng, via uppspel eller andra sätt.

Från Schweiz har Ekeståhl Jonsson följt Rögle så nära han bara kunnat. 

– Det har varit svårt att se på lördagar. Då har det krockat med våra matcher, men torsdagsmatcherna har jag sett några. Men jag tycker överlag att de spelar helt okej, det är fortfarande ett väldigt jobbigt lag att möta vad jag kan se. Men det är väl lite tunga axlar just nu och många som inte fått den utdelning man velat och powerplay har inte kuggat i helt. Det blir kanske en liten ond spiral när de spelare som är tänka att leverera har det lite tungt. Jag tycker laget spelat ganska bra, men kanske inte riktigt fått in pucken.

Lucas Ekeståhl Jonsson har redan varit i kontakt med några av sina gamla lagkamrater och ser fram emot att återförenas med dem. Han väntas komma till Ängelholm under onsdagen och kan därmed vara aktuell för spel när Rögle tar emot Örebro på torsdagskvällen. 

– Det hade varit jätteroligt om jag fått börja med första matchen på hemmaplan. Jag tror alla vet att det är en speciell publik i Ängelholm, jag skulle säga att det är Sveriges bästa publik. Det är väl inget lag som vill komma till Ängelholm på grund av just publiken. Men jag ser verkligen fram emot att glida in i Catena Arena igen och höra hymnen. 

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app