Backens enorma istid: "Hon är superviktig"

Publicerad: 2024-01-16
RBK DAM
Istid är något en hockeyspelare förtjänar. Och det har Amalie Andersen visat under inledningen av Dam HockeyAllsvenskan.
– Om tränaren säger mitt namn så får jag ju gå ut, säger den danska backen.

Med meriter från OS, VM och collegehockey är 24-åriga Amalie Andersen en av Rögles mest meriterade spelare. Danskan, som nyligen förlängde sitt kontrakt med ytterligare två år, har varit en jätte för Rögle under inledningen av HockeyAllsvenskan. 

I den gångna helgens två matcher mot Malmö spelade hon 32 respektive 29 minuter per match. Det är noteringar få kan matcha, oavsett liga eller nivå. 

– Jag vet inte om jag har så mycket att säga om det, ler hon.

– Det var mycket. Det var lite jobbigt, men om tränaren säger mitt namn så får jag ju gå ut. Nej, men det är såklart väldigt roligt att få det förtroendet.

Andersen gjorde ett av målen i fredagens möte nere i Malmö. Hon gick visserligen poänglös i söndagens hemmaretur, men var en av isens bästa spelare från sin backposition. På de fem inledande matcherna har hon stått för fem poäng (1+4). 

– Amalie är superviktig för oss och hon har verkligen klivit fram under de här första matcherna. Hon spelar mycket, men det ska hon göra också. Det är en av våra ledare. Hon har inlett allsvenskan väldigt bra, och det är många som tar efter henne, säger Rögles tränare Julius Bergkvist.

Rögle siktar på att hamna bland de fyra första i allsvenskan för att få spela playoff och kval mot SDHL. Att matcherna betyder mer nu än de laget spelade innan jul har triggat Andersen. 

– Jag tycker det är jätteroliga matcher. Det är det här vi tränat för under hela säsongen, och det är roligt att få börja med playoff nu och spela de här roliga matcherna. Sen har jag vant mig lite mer vid spelet vilket gör att jag kan vara lite mer lugn också och fokusera på det jag bör fokusera på.

De dubbla segrarna mot Malmö innebär att Rögle gått rent i Dam HockeyAllsvenskan efter fem matcher. Laget toppar således tabellen, just nu före Södertälje som spelat två matcher färre än de grönvita. 

– Jag tycker att vi gjort det jättebra än så länge. De första tre matcherna var kanske inte lika bra, men de senaste två har vi verkligen gjort en jättebra laginsats och vi har växt jättemycket som grupp, säger Andersen. 

Rögle har ett ungt lag, en snittålder på 19,6 enligt eliteprospects.com. Andersen är en av de äldre och är imponerad över hur laget svarat upp på de lite tuffare motstånd de stått inför efter nyår. 

– Jag tycker att de spelar väldigt moget. Det är jättemånga unga, men jag tycker att de gör det jättebra. De tar ofta smarta beslut, speciellt i situationerna när det är tajt i matcherna. 

Under onsdagen väntar Troja-Ljungby hemma i Catena Arena. Rögle går för sjätte raka segern och på att cementera sig ännu mer i tabelltoppen. 

– Jag tycker vi är ganska ödmjuka. Det är ingen fara om vi hamnar för högt, men vi vet att vi kan förlora om vi inte har huvudet med oss eller inte spelar bra. Men om vi är där är det matcher som vi ska vinna. Vi har en bra mentalitet i laget, säger Andersen. 

KÖP BILJETT TILL ONSDAGENS MATCH MOT TROJA LJUNGBY HÄR!

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app