Karriären över för Taylor Matson: "Vill inte lämna hockeyn bakom mig helt"

Publicerad: 2024-09-19
RBK HERR
Taylor Matsons tid som hockeyspelare är slut. Nu börjar en ny, som ledare med start på Rögles hockeygymnasium. Här berättar amerikanen om beslutet att lägga skridskorna på hyllan och om framtiden som ledare.

Taylor Matson sitter nersjunken i en stol. Det är här han för första gången berättar om beslutet: spelarkarriären är över. 

Att Matson berättar om det i Catena Arena är passande. Det var här hans karriär i Sverige tog sin början, det var här han enligt sig själv hade sina bästa år som hockeyspelare och det är här hans nya väg framåt ska ta sin början.

– Det var ett jättesvårt beslut att ta. Jag har hållit på med hockey sedan jag var tre år. Vi har köpt hus i Ängelholm och har en son som är ett år nu. Så jag ville flytta hem och vara här, vara med familjen. Det är en del av beslutet. Men jag känner också att min kropp inte varit 110 procent när jag tränat. Min spelstil innebär att jag måste vara 110. Jag vill inte åka runt och spela på 85-90 procent. Jag vill prestera på toppnivå och vara en ledande spelare om jag spelar, säger Matson. 

Mellan 2014 och 2021 blev den idag 36-årige amerikanen stor publikfavorit i Ängelholm. Men att han hamnade just i nordvästra Skåne var egentligen en ren slump. 

– Jag hade många kompisar som spelade i Europa. En, Sam Lofqvist, spelade i Oskarshamn och Linköping. Han sa till mig att jag skulle flytta till Sverige för att min spelstil passade här. Men jag ville inte flytta så långt, det var den mentaliteten jag hade, berättar Matson.

Sommaren 2014 stod han vid ett vägval, och under en rinkbandyturnering, en form av hockeybockey, hemma i USA träffade han en före detta svensk bandyspelare som frågade vad han skulle göra den stundande säsongen.

– Jag svarade att jag inte visste, men att jag hade erbjudande från två svenska klubbar. Jag visste inget om någon av klubbarna, men han sa att jag skulle ta Rögle, att det var en bra förening som hade förutsättningar för att ta sig upp (I SHL). Så jag lyssnade på honom och det var så det började, att han sa att det var ett bra ställe att vara på.

Matson under debutsäsongen i Rögle 2014-15. BILDBYRÅN

Så, i augusti 2014 kom en ensam amerikan till Ängelholm. Redo för ett nytt hockeyäventyr. I USA hade han spelat i high school, collegehockey och i AHL. HockeyAllsvenskan i Sverige var något helt annorlunda. Men Matson kom snabbt in i spelstilen och livet i Ängelholm. 

– Justin Bostrom fanns i laget, så jag hade en kille i laget som jag kände, eftersom jag skulle flytta själv från USA. Det var en stor flytt. Men det var min chans, och jag tog den. Det är sjukt att tänka tillbaka på det.

När Taylor Matson lämnade Rögle 359 matcher, 128 poäng och sju säsonger senare hade han blivit en stor profil. Med hårt arbete och passion spelade han in sig i supportrarnas hjärtan. Redan under sin debutsäsong i grönt & vitt gjorde Matson 13 mål och totalt 37 poäng. Den slutade dessutom med att han och resten av laget fick fira avancemang till Elitserien. Matson var sedan en stor del i att Rögle etablerade sig i högsta serien och började utmana om SM-guld.

– Det var såklart tufft att lämna Rögle. Jag tänkte att jag skulle vara här till slutet av karriären. Men det blev inte så. Jag fick möjligheten att komma till HV71 och HockeyAllsvenskan. Vi gick upp till SHL, och de åren man lyckas med det – jag har gjort det två gånger - är de åren man ska tänka tillbaka på. Minnas hur det känns att vinna de matcherna. När man lyckas med målet man satt på väggen fösta dagen, det är fantastiskt. Att ta upp en förening igen betyder så mycket för många, säger Matson. 

Matson firar Eliteseriavancemanget med Christopher Liljewall BILDBYRÅN

Nej, karriären slutade inte den dagen han gick från Catena Arena våren 2021. Efter HV71 gjorde han också en halv säsong i österrikiska Graz och en halv i finska Tappara. Där blev han mästare i det som blev karriärens sista match.

– Jag tänkte att jag skulle göra något helt nytt, och vi fick vår son precis innan vi flyttade. Vi provade något annat och det var jättekul att vara där nere. Det var så fint överallt och jätteroligt att uppleva den ligan. Vid jul fick jag chansen att åka till Tappara i Finland under andra halvan. Det var magiskt att komma dit och få vinna. Det var ett jättebra slut om man tänker så, jag tänkte inte så där och då, att det skulle vara min sista match. Men jag fick avsluta på topp, och det är en fin känsla.

Nu är Taylor Matson tillbaka i Catena Arena. Och om framtiden ser ut som han hoppas blir han kvar som ledare. Första steget efter den avslutade spelarkarriären är en roll på klubbens hockeygymnasium. En roll han redan smygstartat de senaste veckorna.

– Det känns jättespännande. Jag har mycket att ge till J18 och J20-spelare med utveckling. Jag har mycket i mig att berätta och mycket passion för hockey kvar. Jag vill använda det på bästa sätt. 

– Det är en process. Jag har en examen i business marketing också, men jag är inte så intresserad av det just nu. Jag läser hockey, tänker hockey och kollar hockey. Så det är svårt att bara släppa det. Jag har erfarenheter för de som behöver. Jag är här för Rögles J18 och J20 just nu. Men det är svårt att säga vad jag vill göra i framtiden. Det jag vet är att jag inte vill lämna hockeyn bakom mig helt och hållet. Jag vill arbeta med det på ett eller annat vis. Jag har så mycket erfarenhet som jag vill dela med mig av och jag brinner verkligen för att hjälpa spelare att uppnå sina mål. Men det här är en jättebra start för mig.

BB201228PA042 BILDBYRÅN

Taylor Matson har gjort sitt sista intro som spelare. 

TAYLOR MATSON OM RÖGLE-FANSENS BETYDELSE

– Det är en dröm faktiskt. Det är sjukt. Jag har så många som jag känner i stan, och det är därför jag känner mig hemma här. När man är ute och går så kan man säga hej, man har något att ge varandra. Jag tycker det är fint. Rögle-supportrarna har betytt jättemycket och jag tror inte att jag hört ett enda dåligt ord om mig själv från alla fans här, och det kan man uppskatta. Trots att det går lite upp och ner har fansen alltid varit här.

OM ATT KOMMA TILL JUST RÖGLE

– Man har varit på så många bra ställen, och det är jag tacksam för. Men jag spenderade sju år här, och här i Europa var det det bästa jag kunde gjort. Var med och tog upp laget första året i SHL. Jag har många kompisar kvar från det laget. Så många bra minnen från den säsongen, för man bygger en stark relation till de man spelar med. Vi hade ett mål från första dagen och att sedan uppnå det var speciellt.

LINUS KARLSSON, ANSVARIG FÖR ISHOCKEYGYMNASIUMET OM ATT FÅ IN MATSON

– Att kunna ha Taylor med oss på morgonen är en stor tillgång och precis vad vi vill för att kunna ge våra elever bästa förutsättningar för att få den bästa hockeyutbildningen. Med sin erfarenhet blir han väldigt värdefull och han brinner för att utveckla våra spelare.

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app