Starka band mellan AIA och Rögle: "Ett klockrent samarbete"

Publicerad: 2023-11-16
Rögle och supporterklubben AIA har under flera års tid samarbetat för en bättre läktarkultur. Nu är samarbetet tätare än någonsin menar supporterklubbens styrelsemedlem Johan Kronberg.

– Jag tror inte det är någon klubb i Sverige som har lika bra samarbete mellan supportrar och klubb. Vi har möten ofta och så fort det är något slår man på trumman direkt och löser allting. Det är ett klockrent samarbete och vi är helnöjda, säger han. 

I över 40 år har Johan ”Otto” Kronberg följt Rögle. Det började med att han fick följa med sin brors kompis på en match i gamla ishallen. Efteråt fick han med sig två klubbor hem och ett relationsband var skapat. 

– Jag fick träffa dem efter matchen och fick helt nya klubbor, bland annat från Palle Everberg. När man väl hade fått det var det bara att fortsätta. Sen har man bara hängt med, berättar han. 

Johan "Otto" Kronberg (t.v) och Kari Litmanen (t.h) på Strandborg i Helsingör.

Sedan dess har kärleken till Rögle vuxit sig allt starkare. 1989 startade Johan Kronberg tillsammans med ett gäng kompisar Angel Island Army. Supporterklubben har hängt med sedan dess och är nu en av de viktigaste faktorerna till stämningen på läktaren och atmosfären i Catena Arena. 

– Då var det bara en kompisförening. Det fanns något som hette ”Rögle supporterföreningen”, men de hade mest hand om att sälja kalendrar och så. De ordnade bortaresor, men var ingen supporterklubb i den bemärkelsen, säger Kronberg.

2004 startade AIA som det ser ut idag. Supporterklubben fick en ordförande och styrelse. 

– Jag blev kontaktad. De ville starta upp något och hade kontakt med Rögle. De ville ha en officiell supporterföreningen, och så frågade dem om namnet. Så istället för att starta något nytt körde man på på det namnet, säger Kronberg.

Rögle och AIA har sedan några år tillbaka ett tätt samarbete för att främja supporterkulturen. För två säsonger sedan startades ett supporterråd och ett forum för fans och Rögle att prata om olika saker. Från Rögles håll är det framför allt deras kommersiella chef, Kari Litmanen, som hållit i trådarna.

– Supporterrådet är otroligt givande. Vi kan diskutera högt som lågt, vilken musik som spelas, till olika läktararrangemang. Men framför allt pratar vi om saker som gör att vi förstår varandra och kan samarbeta för att få till den absolut bästa stämningen, säger Litmanen.

Andreas Ljunggren

Samarbetet är tätt. Till och med så tätt så att Johan Kronberg fick chansen att visa upp och berätta om ett av supporterklubbens mest klassiska tillhåll: restaurang Strandborg i Helsingör.

– En hel del från vårt kontor fick möjlighet att åka över till Danmark och Strandborg tillsammans med Johan. Där fick han möjlighet att berätta om fansens årliga resor till restaurangen, en tradition som betyder mycket, säger Litmanen. 

Tidigt varje år gör AIA en samlad resa till Strandborg som en del av uppladdning inför match. Så har supporterklubben gjort i över tio år, och under 2024 går resan i slutet av januari. 

– Det började vi med 2011 där det inte gick så bra för Rögle på hösten. Jag såg att det var en match hemma i början på januari och fick en tanke om att dra ihop det gamla gänget så att man kom tillbaka och fick lite stämning därute. På 90-talet åkte man mycket till Danmark. Jag trodde vi skulle bli 25, men vi blev en 50-60 personer. Sen har vi kört det som en tradition. Nu är där så mycket folk så att hälften får vara kvar utanför, säger Kronberg.

Privat

(Foto: Privat)

Strandborg har med åren blivit Rögle-fierad. Utanför finns en stor svensk flagga med ett Rögle-märke integrerat. Och till och med personalen är påklädda med Rögle-tröjor. 

– De blir bara glada när vi kommer, för de får bra försäljning. Men samarbetet med Strandborg har också blivit bättre och bättre för varje år. Är det någon speciell annan samling vi har så brukar vi höra av oss till dem. Vi hade vår AIA-fest där i somras, säger Kronberg. 

Framåt vill Rögle och AIA ha en fortsatt dialog och samarbete kring supporterrelaterade frågor.

– Nu är det bara att fortsätta på den inslagna vägen och fortsätta ha samarbetet vi har. Slutstationen är väl ett SM-guld, men sen är det bara att fortsätta kriga på och ha de här mötena. Vi ser fram emot det under många, många år framöver, avslutar Kronberg. 

Läs Andreas Ljunggrens reportage från när AIA firade 30 år. 

Mer info och och medlemskap i AIA hittar du HÄR

Peter Ekholm
Huvudpartners
Statistikleverantör app